Atelier 4: Met Open OV op pad

Organisatie: GOVI en OpenOV | Begeleiding: Gert-Jan Kamerik en Stefan de Konink

Net je (aansluitende) bus of trein missen behoren, niet weten waar de meest nabijgelegen bushalte is die je naar je bestemming kan brengen en hoe lang het duurt voordat de eerstvolgende bus eraan komt; het zijn bekende frustraties als het gaat om de nadelen van openbaar vervoer. Een van de manieren om het openbaar vervoer systeem te verbeteren en aantrekkelijk te maken is het vrijgeven van reisinformatie zodat anderen nieuwe en slimme oplossingen kunnen ontwikkelen. Dit klinkt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar tijdens dit open data atelier zult u zien hoe groot verschil dit kan maken.

Op het gebied van reisinformatie met betrekking tot openbaar vervoer komt steeds meer data vrij beschikbaar. Ook in Nederland. Nadat in maart 2012 in Amsterdam voor het eerste real-time gedetailleerde reisinformatie door de Stadsregio Amsterdam werd vrijgeven, volgde snel de reisinformatie van al het streekvervoer in de regio Utrecht. GOVI (Grenzeloze OV Informatie), de dienst die voor een aantal stadsregio’s en provincies OV-reisinformatie bundelt en de dynamische haltedisplays bij bushaltes voorziet van actuele vertrektijden, stelt de data uit deze database nu ook als open data beschikbaar. De wens is dat bedrijven en burgers hiermee creatieve toepassingen kunnen ontwikkelen die het aanbod van reisinformatie verbeterd en daarmee het reizen met openbaar vervoer faciliteert.

Na een korte presentatie van GOVI zal Stefan de Konink laten zien welke data inmiddels beschikbaar is en de vraag voorleggen in welke behoefte  je met  OV data zou kunnen voorzien. Geïnteresseerden ontdekken in deze workshop welke interessante toepassingsmogelijkheden er zijn met open OV data.